onsdag 12. juni 2013

Pasta med kjøttboller

(Arkivbilde, jeg brukte ikke ost i min oppskrift, men du kan hvis du vil, anbefaler fersk parmesan...)

En klassiker! Pasta med tomatsaus og kjøttboller. Utfordringen lå i å lage en enkel pastarett som hele familien likte, men samtidig sørge for at de fikk i seg litt vitaminer og fiber.



Tomatsaus med kjøttboller

4 Tomater
1 boks tomater
1 gulrot
2 fedd hvitløk (4 om det var opp til meg ;) )
2 ts sukker
(1 - 2 ts bakepulver, kan sløyfes)
1 ts hvitvinseddik
1 - 2 ss ketchup (jada jeg vet... men prøv, det smaker godt ;) )
1 ss oregano
1 dl fløte
2 dl vann / kjøttkraft / grønnsaksbuljong
1 neve basilikum
1/6 ts kanel
1 brødskive
400g svinekjøttdeig
salt og pepper

Start med å skjære kryss i bunnen av tomatene, og legg de i kokende vann i et par minutter. Mens du venter på tomatene rasp gulerot og del opp hvitløk. Blank hvitløk og gulrot i en kjele på middels varme med litt olivenolje og salt. Legg tomatene i iskaldt vann. Når de har kjølt seg ned, dra av skinnet og ha de oppi en blender, tilsett en boks med tomater og gulrot/hvitløksmassen. Kjør dette i blenderen til blandingen er helt glatt.

Kjør brødskiven i en foodprosessor eller rasp det. Bland litt oregano, salt, pepper, sennep og brødsmuler sammen med kjøttdeigen. For små boller. Her velger du selv størrelsen, mine var litt mindre enn ping-pong baller. Ta en kjele og hell tomatsausen i den. Gi den ett oppkok, tilsett fløte, ketchup, krydder, sukker og eddik. Ta en smak, er den veldig sur tilsett 1/2 ts bakepulver og rør rundt. Etter at brusingen har gitt seg, smak igjen. Fortsatt for syrlig? Tilsett enda 1/2 ts bakepulver og rør rundt. Repeter denne prosessen inntil du når ønsket syrlighet. Jeg anbefaler å beholde den litt syrlig, siden kjøttet og kanelen vil gi litt sødme til sausen.

Brun kjøttbollene på begge sider i en varm stekepanne i olivenolje. Etter de er stekt nesten ferdig på den andre siden, tilsett vann i pannen og la det koke med bollene i. Hell boller og stekesjy i sausen. Gi sausen et oppkok, og la den putre i ca 15 - 20 minutter. Det kan gjerne putre lenger, jo lenger, jo mer definert blir smaken. Kok opp ønsket pasta, gjerne skruer, makaroni eller penne, men klassikeren spagetti er det hjertet mitt banker for i denne retten :) Ønsker du litt tykkere saus, la den redusere lenger, eller tilsett litt jevning f.eks. 1 ts Maizena i 1 dl vann gjør susen :)

Du lurer kanskje på bakepulver. Det bakepulveret gjør er å reagere med syren i sausen. Det nøytraliserer den, for mye så får du en bitter saus som nesten ikke smaker noe, for lite så blir den veldig syrlig. Du kunne selvsagt kontret syren med sødme, men det ville blitt ganske mye sukker, og det hadde gjort sausen marginalt mer usunn. Med bakepulver slipper du å bruke mye sukker, i tillegg bruker jeg kanel for litt ekstra sødme, det hjelper og gir sausen et nord-østitaliensk / greskt preg. Her i huset så er sur-saus = ikke barne/kone-vennlig så derfor kontret jeg den med bakepulver og krydder. Det smakte veldig godt, og alle likte maten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommenter og spør om du vil. Men la oss holde det på et saklig plan ok?