fredag 17. mai 2013

Søtpotetsuppe med kylling og lime


En smakfull og spicy suppe med smak av søtpotet, kylling og lime


2 kyllingfileter
1 lime
1 neve basilikum
4 søtpoteter
1 vanlig potet
2 gulrøtter
3 tomater
3 sjalottløk
4 fedd hvitløk
1 chili
1/2 purre
1/3 selerirot
1 ss vineddik
smør
vann / kyllingkraft
salt og pepper

Hvis du ikke vil ha dette veldig sterkt, så legg chilien litt til side. Start med å skrelle rotgrønnsakene og skjær de i store terninger. Finhakk løken og purren. Skjær kylling i terninger. Skold tomatene og fjern skinnet. Start med å sautere løken til den begynner å bli blank. Tilsett grønnsakene og fres de litt. Samtidig bruner du kyllingen i en panne - ikke for lenge, bare til den får fin farge. Ha oppi tomatene og la de frese sammen med resten av grønnsakene. Klem limejuicen over kyllingen. Tilsett kyllingen i gryta og fyll opp med vann eller kyllingkraft på toppen. Riv litt limeskall oppi og tilsett urtene og la dette småkoke en stund. Så lenge du ikke fosskoker, tåler denne å stå lenge - gjerne i flere timer. Jo lenger - jo kraftigere smak, men ihvertfall frem til rotgrønnsakene er møre. Smak til med salt og pepper. Så var det tid for chili. Den er nemlig litt valgfri etter hvor sterkt du vil ha dette. Jeg liker det sterkt, så jeg finhakket den og freste den sammen med løken. Det første du gjør med denne er å dele den på midten, og fjerne frø og sener. Senene er der det er høyest konsentrasjon av irritanten som gjør chili sterkt. For å regulere styrken har jeg kommet frem til følgende tabell:

Ekstra sterkt : Finhakket chili freses med løken
Sterkt: Begge halvdelene chili koker sammen fra tilsatt vann
Medium: Halv chili koker sammen etter halvgått koketid
Mild: Halv chili koker sammen fra start, men taes ut etter 15 - 30 minutter
Pysete: Chilien sløyfes

Denne er ypperlig til å fryse. Denne oppskriften ble til 10 måltider for meg. Genialt å bare slenge i mikroovnen når man skal spise lunsj eller middag. Tilsett gjerne litt kokosmelk eller kremfløte for ekstra fylde :)

1 kommentar:

Kommenter og spør om du vil. Men la oss holde det på et saklig plan ok?