søndag 7. juli 2013

3 for 1 retter. Marokkansk couscous, Karibisk gryte og blomkålsuppe


Ok, her kommer en fin oppskrift. Rettere sagt tre oppskrifter, men alle tre bruker samme base. Basen her er to krafter som kokes først, deretter kan du bruke kraften til å lage en myriade forskjellige ting. Jeg skal vise dere hvilke tre ting jeg laget av disse kraftene. Dette smakte helt fortreffelig, veldig spicy og godt!



Du trenger to krafter, egentlig kunne man jo bare kokt en, da dobler du bare oppskriften på "Kraft 1". Men da ville jeg fått mer kjøtt enn det jeg klarer å spise, derfor lager en en "juksekraft" vedsiden av.

"Kraft 1 - kyllingkraft"
5 kyllingfileter - gjerne med skinn og bein.
1/4 selerirot
4 gulrøtter
1 løk
2 fedd hvitløk
2 liter vann
litt smør til steking
salt og pepper.

Start med å rense kyllingen hvis du har kjøpt med bein. Skinnet, fett og bein bruner du, legger i en stor kjele og koker ut pannen godt. Så er det skrelling og grovhakking av grønnsakene. Bare lag store terninger. Så freser du grønnsakene på middels varme i pannen. Gjør det i etapper så du ikke overlesser pannen. De skal ikke stekes, men freses. Salt og pepre godt, dette er en kraft, så du kan godt være raus med saltet. Pass på å smak underveis. Når løken er blank og litt gjennomskinnelig, er de klare. Over i gryta, kok ut pannen og skrap bunnen godt. Oppi med sjyen også. Når alt er frest, fyller du vann i gryta, 2 liter vann (eller mer om du vil).  Kok opp gryta, og la det putre i 15 - 30 minutter. Nå kan du brune kyllingen på hver side. Du skal bare få litt stekeskorpe, ikke gjennomsteke de. Oppi gryta, kok ut pannen igjen, og fyll på med vann til det er over filetene også. La dette koke på lav varme videre 1 - 2 timer.  Mens det koker kan du ta en skje og fjerne skummet som stiger opp. Dette er eggehvitestoffer (albumin), ikke at det smaker noe vondt eller noe, men kraften blir klarere og renere hvis du fjerner det. Etter 30 minutter fisker du opp kyllingen. Det er nå langt over ferdig (men for meg med minimage så er "ihjælkokt" varianten best. Da smelter den nemlig nesten på tunga). Legg disse til siden. Når kraften er ferdig siler du den over i en beholder.

"Kraft 2 - grønnsakskraft med kyllingfond"
2 løk (store)
2 stangseleri
1/4 selerirot
1/4 kålrot
1 persillerot
5 gulrøtter
2 fedd hvitløk
2 liter vann
2 små kopper kyllingfond
salt og pepper

Her hopper man over kjøttdelen i forrige oppskrift, men gjør resten identisk. Kyllingfonden kan du tilsette helt til slutt.

Når man koker krafter, så trenger man minst 1 time koketid. Men du må gjerne koke de lenger. Jo mer du reduserer vanninnhold, jo mer konsentrert blir smaken. Du kan også eksperimentere med å bytte ut deler av vannet med vin eller øl. Portvin, stout f.eks. gir en veldig rik og dyp smak, mens hvitvin og cider gir en lett og frisk sursøt smak.

Karibisk gryte
1 stor søtpotet
1 pakke røde linser
2 gulrøtter
4 sjalottløk
5 fedd hvitløk
1/2 chili
1/4 selerirot
2 ts hakket ingefær
1 pakke spinat
1 boks hakkede tomater
1 boks kokkosmelk
1 lime
1 neve persille
1 ts korriander (malt)
1/2 ts timian (tørket)
1 ts gurkemeie
1 ts paprikapulver
1/4 ts chilipulver
1/4 ts allehånde
2 kyllingfileter (Fra kraft 1)
1 liter kraft
ca 2 dl vann
salt og pepper

Start med å finhakke løk, hvitløk, chili, og ingefær. Hakk søtpotet, gulrøtter, selerirot i ca 1x1x1cm terninger. Fres løk, chili og ingefær  på middels varme. Etter noen minutter, før løken blir blank, tilsett resten av grønnsakene og fres til løken er blank. Fyll i vann til alle grønnsakene er såvidt dekket. La dette koke i 15 - 30 minutter. Skyll linsene godt og ha de oppi gryta sammen med tomater, kokkosmelk og alt krydderet. Hell i kraften, og spinaten og la det koke 15 minutter til og smak til med salt og pepper. La dette koke nå til sausen minner om en stuing. En siste smakssjekk, før du tar den av platen, og skjærer kyllingen i terninger og putter oppi. Etter 5 minutters hvile er den klar for servering. Denne er ekstra god dagen etter :)

Marokkansk kylling med couscous
2 løk
4 gulrøtter
1 pakke store hvite bønner
1/2 chili
4 fedd hvitløk
1/4 selerirot
1 stangseleri
1 boks tomat
1/2 dl fløte / helmelk
1 liter kraft
1 ts kanel
1/4 ts cayennepepper
1 ts gurkemeie
1/2 - 1/8 ts malt nellik (jeg brukte ca 1/4, men dette er kraftig kost så start med 1/8)
2 laubærblad
2dl vann (eller kraft)
2dl couscous
2 kyllingfileter (fra Kraft 1)
salt og pepper

Her starter vi likt, finhakk løk, stangseleri og hvitløk. Selerirot og gulrøtter i terninger. Likt som sist fres de finhakkede grønnsakene, tilsett terningene og fres til løken blir blank. Denne gangen topper du med kraft og ikke vann. Koke 15 minuter, tilsett så tomater og krydder. La dette koke i 30 minutter. Etter det fjerner du laubærbladene. Kok opp 2 dl vann eller kraft i en kjele. Når det fosskoker, ta kjelen av varmen og tilsett couscous. Sett på lokk og la den stå til couscousen har sugd opp alt væsken. Nå er det smaketid, smak til gryta med salt og pepper, juster med de andre krydderene om du ønsker å forsterke noen av smakene. Skjær kyllingene i terninger og hiv oppi gryta sammen med bønner og fløte/melk. Disse bønnene må også skylles godt i kaldt vann først. Kok i 15 minutter til. Siste smaksrunde. Nå kommer høyde punktet. Rør couscous luftig, og tilsett den til gryta. Nå skjer det noe magisk, all væsken i gryta blir absorbert av couscousen. Det du sitter igjen med er couscous som nå har ny farge og terninger med kjøtt og grønnsaker. Ikke vær redd for at dette er tørt, couscousen har absorbert væsken, men den er nå ikke i disse små perlene. Så dette er saftig, kraftig og særdeles smakfult.

Blomkålsuppe med kylling og chili
1 blomkål
1 løk
2 sjalottløk
4 fedd hvitløk
1/4 chili
1/4 selerirot
2 gulrøtter
2 poteter
1 neve basilikum
1 neve persille
1 pakke selskapserter
1 kyllingfilet (fra Kraft 1)
1 liter kraft
2dl helmelk / fløte
salt og pepper

Denne er litt annerledes. Den starter likt. Finhakk chili, løk, sjalottløk og hvitløk. Skjær blomkål, gulrøtter, poteter og selerirot i store terninger. Fres alt til løken er blank. Tilsett kraft og la det koke til grønnsakene er veldig møre. (ca 30 - 60 minutter). Tilsett ertene og urtene mot slutten av koketiden. Ha alt oppi en blender og blend til den er helt homogen. Juster tykkelsen med melk eller fløte, og skjær kyllingen i terninger og ha oppi. Gi det et oppkok og den er klar til servering.

Så der har du det.
Jeg handlet følgende for å lage alt dette:
1 pose med First Price kyllingfilet
1 nett med First Price løk
1 nett med sjalottløk
2 hvitløk
1 stangseleri
1 selerirot
1 persillerot
1 pose First Price gulrøtter
1 liten pose poteter
1 fersk persille
1 fersk basilikum
1 pakke med maggi kyllingfond
1 pakke spinat
1 stor søtpotet
2 chili
1 fersk ingefær
1 lime
1 pakke røde linser (hermetisk ferdig til bruk)
1 pakke store hvite bønner (hermetisk ferdig til bruk)
1 pakke selskapserter (frossen)
1 boks kokkosmelk
2 bokser hakkede tomater
1 pose laubærblad
1 pose malt nellik
1 glass kanel
1 glass timian
1 glass paprikapulver
1 glass chilipulver
1 glass cayennepepper
1 glass korriander
1 glass gurkemeie
1 liter helmelk
1 pakke couscous

Dette kostet meg litt under 300,- og ut av det fikk jeg 24 måltider. Det er 12,50 per rett. Ikke værst :) Men fortsatt har jeg nok grønnsaker til å lage både gulrot-, potet- eller løksuppe. Det eneste jeg trenger er kjøtt.

Alt ble fryst i 250 ml bokser (fylt med 200 ml i hver) boksene kjøpte jeg på biltema, 20 kr for seks stykker. De kan vaskes og gjenbrukes.

Dette bør vare litt under en måned.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommenter og spør om du vil. Men la oss holde det på et saklig plan ok?