lørdag 23. mars 2013

Salsa Verde - vel nesten :)


Siden jeg postet en "kjapp" variant av salsa verde tidligere, tenkte jeg at jeg kunne poste en mer autentisk versjon. Altså jeg har ikke fått tak i tomatillos, men vanlige tomater får fungere. Så ikke blir fargen "verde" som betyr grønn / umoden, men jeg forsøkte å finne så lyse tomater som mulig, og brukte syre for å kompensere for sødmen til tomatene.

Salsa "Casi" Verde

3 tomater
3 grønne / umodne tomater
1/2 lime
1/2 habanero
1 liten løk
4 fedd hvitløk
1 neve koriander
1 neve oregano
1 dl vann eller kyllingkraft
Salt / pepper
Smør / olje til steking

Ok, start med å sette tomatene opp ned i en ildfast form. Bruk 1 umoden og tre modne. Sett ovnen på grill og full guffe. Sett inn tomatene og la de stå til skinnet er svart. Snu tomatene og fortsett til de er svarte på andre siden. Ta de ut og la de avkjøle seg. Skjær et lite kryss i bunnen av resten av tomatene. Kok opp en kjele med vann, legg tomatene oppi og la de koke til skinnet løsner. Ta de over i en bolle med isvann og la de kjøle seg ned. Ta alle tomatene på et brett og fjern skinnet, og stilken. Sett de til siden.

Hakk løken i terninger, og fjern skallet fra hvitløken. I en kjele med olje/smør på middels-lav varme, begynn å varme hvitløksfeddene. Når feddene begynner å bli møre på utsiden, tilsett løken og skru opp varmen til middels. Rør rundt innimellom og la løken stå til den har blitt mør. Hakk tomatene i grove terninger og tilsett i gryta. Sett opp temperaturen til middels-høy og la det koke under omrøring. Tilsett vann/kraft, finhakkede urter og sitron.

Så kommer se-momentet, del habaneroen i to. Ikke hakk den, ikke rens den, bare del den i to og rist ut frøene. Legg den hel i gryta, og la den koke sammen med sausen i enten 5 minutter for middels sterk saus, 10 minutter for en sterk saus, 15 minutter for en ekstra sterk saus, eller hvis du er blant de vågale - la hele greia være oppi der hele tiden, da er den så sterk at den hodet ditt blir varmere enn helvete. Ta ut habaneroen og bruk en stavmikser til å blande alt til en glatt saus. Juster med vann for ønsket tykkelse. Smak til med salt og pepper. Hvis du ønsker litt ekstra dimensjon tilsett 1 ts med Tabasco eller annen "Hot Sauce".

Hvis du ønsker en mild variant skift ut habanero for en knivsodd med cayennepepper.

Skal du ha gjester kan du pynte den med litt hakket vårløk og koriander på toppen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommenter og spør om du vil. Men la oss holde det på et saklig plan ok?